Kristallijn silicium is een materiaal dat vaak wordt gebruikt in de productie van zonnecellen, die op hun beurt worden samengevoegd om zonnepanelen te vormen. Het is populair vanwege zijn efficiëntie bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Er zijn twee hoofdtypen kristallijn silicium: monokristallijn en polykristallijn.

Hier is een uitleg over kristallijn silicium:

 1. Monokristallijn Silicium:
 2. Kenmerken: Monokristallijn silicium bestaat uit één enkel kristalrooster, wat het een uniforme uitstraling geeft. Het heeft vaak een donkerblauwe of zwarte tint.
 3. Productie: Het wordt geproduceerd uit hoogwaardige silicium-ingots die worden gesneden in dunne plakjes of wafels.
 4. Efficiëntie: Over het algemeen hebben monokristallijne zonnecellen een hogere efficiëntie in vergelijking met polykristallijne cellen, vaak tussen de 15% en 22%.
 5. Kosten: Vanwege het productieproces en de hogere efficiëntie zijn monokristallijne panelen meestal duurder dan polykristallijne panelen.
 6. Polykristallijn Silicium:
 7. Kenmerken: Polykristallijn silicium bestaat uit meerdere kleine kristallen of kristallieten. Het heeft vaak een blauwere tint en een enigszins korrelige uitstraling.
 8. Productie: Het wordt geproduceerd door gesmolten silicium te laten stollen en kristalliseren. Dit proces is minder energie-intensief en goedkoper dan het proces voor monokristallijn silicium.
 9. Efficiëntie: Polykristallijne zonnecellen hebben over het algemeen een iets lagere efficiëntie in vergelijking met monokristallijne cellen, vaak tussen de 14% en 18%.
 10. Kosten: Vanwege het eenvoudigere productieproces en de iets lagere efficiëntie zijn polykristallijne panelen meestal goedkoper dan monokristallijne panelen.
 11. Toepassingen: Kristallijn silicium, zowel mono- als polykristallijn, domineert de wereldwijde markt voor zonnepanelen vanwege de bewezen technologie, betrouwbaarheid en efficiëntie.
 12. Toekomstige Ontwikkelingen: Hoewel kristallijn silicium de markt domineert, zijn er voortdurende onderzoeken naar andere materialen en technologieën, zoals dunne-filmtechnologieën en perovskiet zonnecellen, die potentieel goedkopere of efficiëntere alternatieven kunnen bieden.

Kortom, kristallijn silicium is een fundamenteel materiaal in de zonne-energie-industrie, en het begrijpen van de eigenschappen en verschillen tussen de monokristallijne en polykristallijne varianten kan helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44