Een grid-onafhankelijk systeem (ook wel “off-grid systeem” genoemd) verwijst naar een elektriciteitssysteem dat onafhankelijk functioneert van het traditionele, gecentraliseerde elektriciteitsnet (of “grid”). Dergelijke systemen worden vaak gebruikt in afgelegen gebieden waar aansluiting op het elektriciteitsnet niet praktisch of te duur is. Ze kunnen echter ook worden gebruikt door mensen die om ecologische of economische redenen kiezen voor zelfvoorziening.

Componenten van een grid-onafhankelijk systeem:

 1. Energieopwekkingsbron: Dit kan bestaan uit zonnepanelen, windturbines, waterkracht, of andere hernieuwbare energiebronnen. In sommige gevallen kunnen ook diesel- of benzinegeneratoren worden gebruikt, vooral als back-up.
 2. Energieopslag: Omdat hernieuwbare energiebronnen vaak variabel zijn (de zon schijnt niet altijd, de wind waait niet altijd), is energieopslag essentieel voor off-grid systemen. Dit wordt meestal bereikt met behulp van batterijen.
 3. Regelaar of laadregelaar: Dit apparaat beschermt de batterijen tegen overladen of overontlading. Het reguleert de stroom die naar en van de batterijen gaat.
 4. Omvormer: Veel apparaten vereisen wisselstroom (AC), terwijl batterijen en veel hernieuwbare energiebronnen gelijkstroom (DC) leveren. Een omvormer zet DC om in AC.
 5. Back-upgenerator: In sommige off-grid systemen kan een back-upgenerator worden opgenomen voor situaties waarin de hernieuwbare bronnen niet voldoende stroom kunnen leveren.

Voordelen van grid-onafhankelijke systemen:

 1. Zelfvoorziening: Gebruikers zijn niet afhankelijk van externe energieleveranciers en zijn dus minder vatbaar voor stroomuitval of prijsschommelingen.
 2. Duurzaamheid: Veel off-grid systemen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, wat ze milieuvriendelijker maakt.
 3. Toepasbaarheid in afgelegen gebieden: Voor locaties die ver verwijderd zijn van het bestaande elektriciteitsnet, kan een off-grid systeem vaak de meest praktische of zelfs de enige oplossing zijn.

Uitdagingen:

 1. Initiële kosten: De aanvangskosten voor de installatie van een off-grid systeem kunnen hoog zijn, hoewel dit op de lange termijn kan worden gecompenseerd door besparingen op elektriciteitsrekeningen.
 2. Onderhoud: Batterijen en andere componenten van het systeem vereisen onderhoud en kunnen na verloop van tijd moeten worden vervangen.
 3. Energiebeheer: Gebruikers moeten vaak bewuster zijn van hun energieverbruik en mogelijk hun verbruik aanpassen aan de beschikbare energie.

Ondanks de uitdagingen bieden grid-onafhankelijke systemen een waardevolle oplossing voor energievoorziening in vele situaties en dragen ze bij aan de diversificatie en decentralisatie van energiebronnen wereldwijd.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44