Wisselstroom (AC, afkorting van het Engelse “Alternating Current”) is een type elektrische stroom waarbij de richting van de stroom periodiek verandert. In tegenstelling tot gelijkstroom (DC), waarbij elektronen in één constante richting stromen, wisselt bij wisselstroom de richting van de stroom regelmatig.

Hier zijn enkele belangrijke punten over wisselstroom:

  1. Golfvorm: Wisselstroom wordt meestal weergegeven als een sinusgolf, hoewel er andere vormen van AC-golfvormen zijn, zoals driehoekig of blokvormig. De sinusgolf beschrijft hoe de spanning (of stroom) in de tijd varieert.
  2. Frequentie: De frequentie van een AC-signaal geeft aan hoe vaak de stroomrichting per seconde verandert en wordt gemeten in hertz (Hz). Bijvoorbeeld, in veel landen is de frequentie van het elektriciteitsnet 50 Hz, wat betekent dat de stroom 50 keer per seconde van richting verandert. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, is de standaardfrequentie 60 Hz.
  3. Voordelen van AC: Een van de belangrijkste redenen waarom wisselstroom wordt gebruikt voor het elektriciteitsnet is dat het gemakkelijk kan worden omgezet van hoge naar lage spanningen met behulp van transformatoren. Dit maakt het efficiënter om elektriciteit over lange afstanden te transporteren. Na transport kan de hoge spanning worden omgezet naar een lagere, veiligere spanning voor huishoudelijk gebruik.
  4. Generatie: Wisselstroom wordt meestal gegenereerd door elektrische generatoren in energiecentrales, die vaak draaien op basis van turbines aangedreven door stoom, water, wind of andere middelen.
  5. Toepassingen: Naast het elektriciteitsnet wordt wisselstroom gebruikt in veel huishoudelijke apparaten, industriële machines en andere toepassingen. Veel elektronische apparaten, zoals computers en televisies, hebben echter gelijkstroom nodig en gebruiken daarom een adapter of voeding om de wisselstroom uit het stopcontact om te zetten naar de benodigde gelijkstroom.
  6. Veiligheid: Hoewel zowel AC als DC gevaarlijk kunnen zijn, hebben ze verschillende risico’s. Wisselstroom kan bijvoorbeeld gevaarlijker zijn bij bepaalde frequenties omdat het de neiging heeft om spiercontracties te veroorzaken, wat kan leiden tot het vasthouden van een elektrisch geleidend object.

Het begrijpen van de eigenschappen en toepassingen van wisselstroom is essentieel voor iedereen die met elektriciteit werkt, van basisdoe-het-zelf projecten tot professionele elektrische en elektronische ontwerpen.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44