“Hertz” (Hz) is de eenheid van frequentie en geeft het aantal cycli per seconde van een periodiek fenomeen aan.

  1. Zonnepanelen en Elektriciteitsproductie:
  2. Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC). Echter, de meeste elektrische apparaten en het elektriciteitsnet werken op wisselstroom (AC). Daarom hebben systemen met zonnepanelen doorgaans een omvormer nodig die de DC omzet in AC.
  3. Frequentie van Wisselstroom:
  4. De frequentie van de wisselstroom is waar het concept van Hertz relevant wordt. In veel landen, zoals Europa, is de standaard netfrequentie 50 Hz, terwijl in andere landen, zoals de VS, de standaard 60 Hz is. Dit betekent dat de wisselstroom 50 of 60 keer per seconde van richting verandert.
  5. Belang van Omvormers:
  6. De omvormer moet de gelijkstroom niet alleen omzetten naar wisselstroom, maar ook zorgen dat de uitgangsfrequentie van de AC overeenkomt met de standaard netfrequentie van het land (bijvoorbeeld 50 Hz of 60 Hz). Dit zorgt ervoor dat de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit compatibel is met het elektriciteitsnet en huishoudelijke apparaten.
  7. Energieopslag en Frequentie:
  8. Sommige zonne-energiesystemen zijn uitgerust met energieopslagsystemen, zoals batterijen. Wanneer stroom uit de batterij wordt gehaald en omgezet naar AC voor huishoudelijk gebruik of voor het net, moet ook de juiste frequentie worden gehandhaafd. Moderne omvormers en batterijsystemen zijn vaak in staat om zowel de spanning als de frequentie te regelen om te voldoen aan de behoeften van het net.

Hertz (Hz) verwijst dus naar de frequentie van de wisselstroom die door een omvormer wordt geproduceerd na het omzetten van de door het zonnepaneel gegenereerde gelijkstroom. Het waarborgen van de juiste frequentie is essentieel voor de compatibiliteit van de stroom met het elektriciteitsnet en huishoudelijke apparaten.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44