Hydrosilicium is een type silicium dat wordt gebruikt in sommige zonnepanelen.

Wat is silicium?

Silicium is een chemisch element met het symbool Si en atoomnummer 14. Het is een hard, bros kristallijn vast materiaal dat in overvloed voorkomt in zand en rotsen. Silicium is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst (na zuurstof).

Silicium als halfgeleider

Silicium heeft halfgeleidende eigenschappen, wat betekent dat het onder bepaalde omstandigheden elektriciteit kan geleiden. Deze eigenschap maakt het ideaal voor gebruik in elektronische componenten, zoals transistors, en natuurlijk in zonnecellen.

Zonnecellen en silicium

De meeste zonnepanelen zijn gemaakt van siliciumzonnecellen. Deze cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit proces heet het fotovoltaïsche effect. Wanneer zonlicht (fotonen) de zonnecel raakt, kunnen elektronen in het silicium vrijkomen. Wanneer dit gebeurt, wordt een elektrische stroom opgewekt.

Typen siliciumzonnecellen

Er zijn verschillende types siliciumzonnecellen, waaronder:

  • Monokristallijn silicium (c-Si): Deze cellen zijn gemaakt van één enkel kristal. Ze zijn meestal zwart en hebben een hoge efficiëntie omdat ze bijna volledig gemaakt zijn van één enkel siliciumkristal. Dit zorgt voor een minimaal aantal verstoringen waar elektronen vast kunnen komen te zitten.
  • Polykristallijn silicium (ook bekend als multikristallijn, mc-Si): Deze cellen zijn gemaakt van meerdere siliciumkristallen. Ze hebben vaak een blauwachtige tint en zijn over het algemeen iets minder efficiënt dan monokristallijne cellen, maar ze zijn vaak goedkoper om te produceren.
  • Amorf silicium (a-Si): In plaats van uit kristallen bestaat deze variant uit een dunne film van siliciumatomen. Dit type wordt vaak gebruikt in dunnefilmzonnepanelen. Ze zijn minder efficiënt dan kristallijne zonnepanelen, maar kunnen in sommige toepassingen voordeliger zijn.

Voordelen van silicium

De populariteit van silicium in zonnepanelen komt voort uit verschillende voordelen:

  • Overvloedige beschikbaarheid: Silicium is ruim voorhanden op aarde, wat het een duurzame keuze maakt voor massaproductie.
  • Bewezen prestaties: Siliciumzonnepanelen hebben tientallen jaren van onderzoek en ontwikkeling achter de rug, wat heeft geresulteerd in betrouwbare en steeds efficiëntere producten.

In conclusie, silicium speelt een centrale rol in de wereld van zonne-energie vanwege zijn halfgeleidende eigenschappen en overvloedige beschikbaarheid. Hoewel er andere materialen en technologieën worden onderzocht en ontwikkeld voor zonnepanelen, blijft silicium een dominante speler in de industrie.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44