Infraroodstraling, vaak afgekort als IR, is elektromagnetische straling met golflengtes die langer zijn dan die van zichtbaar licht, maar korter dan die van radiogolven. Het woord “infrarood” betekent “onder het rood”, omdat rood het langste golflengtebereik van zichtbaar licht heeft en infrarood er net onder zit in het spectrum.

Kenmerken en Eigenschappen:

  1. Golflengtebereik: Infraroodstraling heeft golflengtes die variëren van ongeveer 700 nanometer (net buiten het zichtbare spectrum) tot 1 millimeter.
  2. Warmtestraling: Een kenmerkende eigenschap van infraroodstraling is dat we het voelen als warmte. Dit is de reden waarom het vaak wordt geassocieerd met warmtecamera’s en thermische beeldvorming.
  3. Niet Zichtbaar: Infraroodstraling is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar kan worden gedetecteerd met speciale sensoren en camera’s.

Toepassingen van Infrarood:

  1. Afstandsbedieningen: Veel afstandsbedieningen voor televisies en andere elektronische apparaten gebruiken infraroodstralen om signalen over te brengen.
  2. Thermografie: Met thermische camera’s kan men temperatuurverschillen visualiseren, wat nuttig is voor bouwinspecties, medische beeldvorming en nachtzichtapparatuur.
  3. Communicatie: Infrarood kan worden gebruikt voor korte afstand draadloze communicatie, zoals in sommige oudere mobiele telefoons en laptops.
  4. Verwarming: Infraroodstralers worden vaak gebruikt in sauna’s en voor industriële verwarmingsdoeleinden, omdat ze efficiënt energie omzetten in warmte.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44