Een wattuur (Wh) is een meeteenheid voor elektrische energie, en het geeft aan hoeveel energie in één uur wordt verbruikt of geproduceerd met een constant vermogen van één watt. Het wordt vaak gebruikt om elektriciteitsverbruik te meten en te factureren, evenals om de capaciteit van batterijen en de energieopbrengst van elektrische apparaten en systemen aan te geven.

 • Definitie:
  Een wattuur is de hoeveelheid elektrische energie die wordt verbruikt of gegenereerd wanneer een elektrisch apparaat of systeem een vermogen van één watt gedurende één uur gebruikt.
 • Rekenvoorbeeld:
  Stel dat je een gloeilamp van 60 watt een uur lang hebt laten branden. In dat geval heb je 60 wattuur (60 Wh) aan elektrische energie verbruikt.
 • Gebruik in elektriciteitsrekeningen:
  Elektriciteitsmaatschappijen factureren meestal elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh), waarbij 1 kWh gelijk is aan 1000 wattuur. Dit maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden elektriciteit nauwkeuriger te meten en factureren.
 • In batterijcapaciteit:
  Bij batterijen wordt de capaciteit vaak uitgedrukt in wattuur. Bijvoorbeeld, een batterij met een capaciteit van 100 Wh kan gedurende één uur een apparaat van 100 watt van stroom voorzien voordat deze leeg is.
 • Energie-efficiëntie:
  Het meten van het wattuurverbruik van apparaten kan helpen om de energie-efficiëntie te beoordelen en te vergelijken. Apparaten met een lager wattuurverbruik zijn doorgaans energiezuiniger en kunnen helpen om energiekosten te verlagen.

Kortom, wattuur is een handige eenheid om de hoeveelheid elektrische energie te meten en te begrijpen hoeveel elektriciteit wordt verbruikt of geproduceerd door verschillende elektrische apparaten en systemen gedurende een bepaalde tijdsperiode. Het is een belangrijk concept voor energiebewustzijn en -beheer.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44