Grote Dakprofijt logo label

25 maart 2023

Enphase micro omvormers

Zonnepanelen zijn ongetwijfeld de blikvangers van een zonne-energie-installatie, maar de ware kracht achter hun prestaties ligt bij de omvormer. In het geval van Enphase kunnen we zelfs in meervoud spreken over omvormers.

Herinner je je de oude kerstlampjes nog? Als er één kapot ging, werkte de hele rij niet meer. Die waren in serie geschakeld. Als je dezelfde logica toepast op zonnepanelen, zouden alle panelen evenveel opbrengen als het slechtst presterende paneel.

Dat is natuurlijk niet wat je wilt! Gelukkig is er een elegante oplossing: het parallel schakelen van zonnepanelen. Als er een schaduw over één paneel valt, door een wolk, vuil of iets anders, wil je dat de rest van de panelen op volle kracht blijft werken. En daar komen de micro-omvormers van Enphase om de hoek kijken.

Micro-omvormers

Enphase heeft innovatieve technologie toegepast en micro-omvormers ontwikkeld. Deze micro-omvormers worden achter elk zonnepaneel geplaatst en vervangen de centrale omvormer die normaal gesproken op zolder wordt geïnstalleerd.

Opbrengst van zonnepanelen

Met micro-omvormers kun je de opbrengsten per zonnepaneel uitlezen. Hoewel een installatie met micro-omvormers iets duurder is dan een installatie zonder, verdien je dit verschil binnen enkele jaren terug.

Maximale efficiëntie

Doordat Enphase werkt met een micro-omvormer per zonnepaneel, haal je het maximale rendement uit elk paneel. In situaties met schaduw kan dit rendementsverschil oplopen tot 16% tot 25%. Zelfs in situaties zonder schaduw kun je nog steeds rekenen op een extra rendement van ongeveer 6%.

Wat zijn de verschillen tussen reguliere en micro-omvormers?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een reguliere omvormer en een micro-omvormer:

  • Een reguliere omvormer werkt namens alle zonnepanelen in een installatie, terwijl een micro-omvormer slechts één zonnepaneel bedient.
  • Normaal gesproken wordt een reguliere omvormer ergens in huis geïnstalleerd, terwijl micro-omvormers zich bevinden in de buurt van of zelfs op het zonnepaneel zelf.
  • Micro-omvormers zijn aanzienlijk compacter in omvang dan reguliere omvormers.

Met Enphase micro-omvormers kun je dus profiteren van betere prestaties, zelfs in uitdagende omstandigheden, en tegelijkertijd het maximale rendement uit je zonnepanelen halen. Zo worden zonnepanelen nog efficiënter en winstgevender dan ooit tevoren.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44