Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag? - Dak Profijt

Warmtefonds met 0% rente*

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

Wanneer je op het punt staat een aantal zonnepanelen aan te schaffen, dan ben je waarschijnlijk aan het berekenen op welke manier je dit voordeel gaat opleveren. Uiteraard wil je dan ook weten na hoeveel tijd je je investering ongeveer gaat terugverdienen. Veel hangt hierbij af van hoeveel kWh een zonnepaneel per dag levert. Dat is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Het beste advies krijg je met een persoonlijk adviesgesprek. Toch doen we een poging om die vraag te beantwoorden, waarbij we vanzelfsprekend ook vertellen welke factoren invloed hebben op de dagelijkse opbrengst in kWh van een zonnepaneel.

Voor welk type zonnepaneel ga je?

Ten eerste hangt de opbrengst van een zonnepaneel af van het type paneel waar je voor kiest. Er zijn namelijk zonnepanelen beschikbaar met verschillende materialen en afmetingen. Ook het vermogen is niet bij elk zonnepaneel hetzelfde. Wanneer je je zonnepanelen aan het uitzoeken bent, houd wat betreft het vermogen het Wattpiek vermogen per zonnepaneel en het Wattpiek vermogen per vierkante meter in de gaten. Deze gegevens zeggen namelijk alles over de maximale kWh’s die een zonnepaneel kan leveren bij optimale omstandigheden. Natuurlijk zijn andere aspecten, zoals de afmetingen en het aantal jaar dat je er garantie op krijgt, ook essentieel.

Voorbeeldberekening

Voor deze voorbeeldberekening gaan we even uit van een zonnepaneel met een 360 Wattpiek vermogen. Dit is een redelijk goede score, zij het nog niet de allerbeste die momenteel te verkrijgen is. Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.

 

Het spreekt voor zich dat je in de zomer gemiddeld flink boven deze 800 Wh zit en in de winter een stuk eronder. Deze aantallen zijn dan ook gemiddelden over een heel jaar.

Wat levert jouw dak op met zonnepanelen?
Doe de dakscan

Factoren die de opbrengst in kWh beïnvloeden

De opbrengst van elke zonnepaneel individueel en van je pakket aan zonnepanelen in totaal worden door een aantal factoren beïnvloed, namelijk:

  • De richting van je dak. Ideaal is als je dak op het zuiden is gericht. Is dit het zuidwesten of zuidoosten, dan gaat de opbrengst met zo’n tien procent achteruit. Wanneer je je zonnepanelen op het oosten of westen richt, dan heb je nog eens een achteruitgang van tien procent.
  • De hellingshoek van je dak. Idealiter is dit 35 graden. Wijkt je dak hier te veel van af, dan gaat dat behoorlijk ten koste van je opbrengst.
  • Obstakels die voor schaduw op je dak zorgen. Ook dit zorgt voor opbrengstverlies.
  • In welke regio je woont. De ene regio heeft namelijk een zonniger klimaat dan de andere.

Uiteraard geldt dan hoe idealer je situatie is, hoe dichter je bij het Wattpiek vermogen van je zonnepaneel komt. In de perfecte situatie zou je zelfs de meest gunstige getallen uit de hierboven beschreven berekening kunnen aanhouden.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?