Grote Dakprofijt logo label

21 februari 2022

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

Ontdek de energieopbrengst van moderne zonnepanelen

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het begrijpen van hun potentiële opbrengst cruciaal. Dit helpt niet alleen bij het maken van een geïnformeerde aankoopbeslissing, maar ook bij het inschatten van de terugverdientijd van je investering. De dagelijkse energieopbrengst van een zonnepaneel in kilowattuur (kWh) is afhankelijk van verschillende factoren en is daarom niet eenvoudig te bepalen. Toch proberen we een duidelijk beeld te schetsen, rekening houdend met de verschillende invloeden op de energieproductie.

Kiezen van het juiste zonnepaneel

De keuze van het zonnepaneel heeft een directe impact op de opbrengst. Er zijn verschillende typen zonnepanelen beschikbaar, die variëren in materialen, afmetingen en vermogen. Het Wattpiek (Wp) vermogen van een paneel en het Wattpiek vermogen per vierkante meter zijn belangrijke indicatoren van de maximale energieopbrengst onder ideale omstandigheden. Afmetingen en de garantieperiode zijn ook belangrijke factoren om te overwegen.

Voorbeeldberekening van energieopbrengst

Laten we als voorbeeld een zonnepaneel nemen met een vermogen van 435 Wattpiek. Dit is een degelijk en redelijk gemiddeld vermogen voor moderne zonnepanelen. Zo’n paneel zou jaarlijks tussen 313 en 394 kWh kunnen opwekken. Als je dit verdeelt over 365 dagen, kom je uit op ongeveer 858 tot 1.080 wattuur (Wh) per dag. Gemiddeld genomen kun je dus ongeveer 0,97 kWh per dag per zonnepaneel verwachten.

Houd er rekening mee dat je in de zomer doorgaans aanzienlijk meer produceert dan dit gemiddelde, terwijl de productie in de winter lager zal zijn. Deze berekening geeft een gemiddelde weer over het hele jaar en is gebaseerd op ideale omstandigheden. Variabelen zoals locatie, weer, en de positie van het paneel kunnen invloed hebben op de daadwerkelijke opbrengst.

Door te investeren in zonnepanelen met een hoger vermogen, zoals deze met 435 Wattpiek, kun je een substantiële toename in je jaarlijkse energieopbrengst realiseren. Dit maakt het niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een economisch voordelige investering op de lange termijn.

Factoren die de dagelijkse opbrengst beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de dagelijkse energieopbrengst van zonnepanelen beïnvloeden:

  1. Oriëntatie van het dak: 
   De ideale oriëntatie is zuidelijk. Bij plaatsing op het zuidwesten of zuidoosten daalt de opbrengst met ongeveer 10%. Oostelijke of westelijke oriëntaties kunnen leiden tot een verdere daling van 10%.

  2. Hellingshoek van het dak: 
   Een optimale hellingshoek is rond de 35 graden. Een grotere afwijking van deze hoek kan de opbrengst verminderen.

  3. Schaduwvorming: 
   Obstakels die schaduw werpen op je zonnepanelen, zoals bomen of naburige gebouwen, kunnen de opbrengst negatief beïnvloeden.

  4. Geografische locatie: 
   De hoeveelheid zonneschijn die een regio ontvangt, beïnvloedt de opbrengst. Regio’s met meer zonuren leveren doorgaans hogere opbrengsten.

In de ideale situatie, waarbij alle omstandigheden optimaal zijn, kun je de hoogste getallen uit de bovenstaande berekening verwachten. Echter, in de praktijk zal de werkelijke opbrengst variëren afhankelijk van deze en mogelijk andere lokale factoren. Het is belangrijk om deze variabelen in overweging te nemen bij het plannen van je zonnepaneelinstallatie.

Ontvang deskundig advies van Dakprofijt

Bij Dakprofijt helpen we je graag om een helder beeld te krijgen van de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen op jouw dak, evenals je verwachte energieverbruik.

 1. Door simpelweg onze dakcheck in te vullen, kunnen onze specialisten nauwkeurig berekenen hoeveel watt jouw zonnepanelen zullen opleveren.
 2. Daarnaast schatten ze op basis van jouw energierekening en (toekomstige) woonwensen in hoeveel energie je gaat verbruiken.
 3. Op basis van deze gegevens voorzien we je van advies over het optimale aantal zonnepanelen voor jouw situatie.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44