Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dat is heel eenvoudig.. - Dak Profijt

Warmtefonds met 0% rente*

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Als je belangstelling hebt in het aanschaffen van je eigen zonnepanelen, dan is een van de eerste dingen die je moet bepalen voor hoeveel zonnepanelen je gaat. Welnu, hoeveel zonnepanelen nodig of wenselijk zijn in jouw situatie hangt af van een aantal factoren. Hieronder worden deze factoren beschreven. Daarna laten we zien hoe je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In een persoonlijk adviesgesprek berekenen wij dit vrijblijvend voor je.

Welke factoren zijn van invloed op het aantal aan te schaffen zonnepanelen?

Over het algemeen wordt aangeraden dat je een aantal zonnepanelen koopt waarmee je ongeveer evenveel elektriciteit gaat opwekken als dat je zelf (als voltallig huishouden) gebruikt. Om een goede inschatting van het benodigde aantal zonnepanelen te maken, is het dan ook zinvol om de bepaalde gegevens te verzamelen en te bestuderen. De hieronder genoemde factoren hebben ten eerste invloed op jouw energiebehoefte:

  • Je eigen energierekening van het afgelopen jaar. Zo zie je precies wat je in het laatste jaar hebt verbruikt.
  • Een reële inschatting van mogelijke veranderingen in je huishouden de komende jaren. Deze veranderingen kunnen namelijk leiden tot een verhoging of juist een verlaging van je energieverbruik.
  • Een realistische prognose van de apparatuur die je de komende jaren gaat aanschaffen. Vooral het vervangen van een gasfornuis door een inductiekookplaat, het aanschaffen van een autolaadpunt en het investeren in een warmtepomp zorgen ervoor dat je opeens veel meer stroom kunt gaan gebruiken.

Los van je energiebehoefte is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden het dak van je woning biedt met betrekking tot zonnepanelen. Houd daarbij deze aspecten in de gaten:

  • De afmetingen van het dak van je woning. Deze stellen namelijk grenzen aan het maximum aantal zonnepanelen dat je kunt laten plaatsen.
  • De situering van je dak. Idealiter is je dak op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten gericht. Met een andere situering wordt de opbrengst per zonnepaneel minder.
  • De hellingshoek van je dak. De beste opbrengst wordt gerealiseerd bij een hoek van rond de 35 graden. Met een schuin dak zit je evenwel vast aan de hellingshoek die het dak heeft. Heb je een plat dak, dan kun je de zonnepanelen mooi diagonaal laat plaatsen in de meest optimale hellingshoek én richting.
Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
Start jouw aanvraag

De berekening

De formule waarmee je het aantal benodigde zonnepanelen berekent is van zichzelf simpel. Neem hiervoor de hoeveelheid stroomverbruik per jaar en vermenigvuldig dit voor de zekerheid met 1,1. Deel dit stroomverbruik vervolgens door het vermogen van één zonnepaneel in wattpiek. Het resultaat van deze deling vertelt het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

Hierboven noemden we de term ‘wattpiek’. Deze term houdt de opbrengst van een zonnepaneel in bij ideale omstandigheden. Echter, in dit artikel is al duidelijk geworden dat er verschillende scenario’s zijn waarin de omstandigheden niet ideaal zijn. Realiseer je daarbij ook dat het vermogen van zonnepanelen in de loop van de decennia iets achteruit kan gaan. Daarom is het verstandig om de uitkomst van je berekening naar boven af te ronden. En hoe meer variabelen in jouw woonsituatie niet ideaal zijn (zoals de situering of de hoeveelheid schaduw), hoe verstandiger het lijkt nog één of hooguit twee zonnepanelen aan het totaal toe te voegen.