Grote Dakprofijt logo label

01 januari 2023

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Denk je eraan om zonnepanelen te installeren? Bij Dakprofijt.nl begrijpen we dat een van de eerste stappen in dit proces is bepalen hoeveel panelen je nodig hebt. Dit aantal hangt af van verschillende factoren, die we hieronder uitgebreid zullen bespreken. We laten je ook zien hoe je zelf kunt berekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Voor een persoonlijk advies staan we altijd klaar om je vrijblijvend te helpen, waarbij we precies kunnen aangeven hoeveel panelen er op jouw plat dak passen.

Hoe bereken je het aantal zonnepanelen voor een plat dak?

Bij de installatie van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk dat ze elkaar niet overschaduwen. Dit betekent dat ze enige afstand van elkaar moeten worden geplaatst. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is ongeveer 35 graden, en een gemiddeld zonnepaneel heeft zo’n anderhalve vierkante meter oppervlakte. Dit betekent dat je ongeveer 2,5 vierkante meter dakoppervlak per paneel nodig hebt. Wil je meer panelen plaatsen? Overweeg dan de hellingshoek te verkleinen. Dit vermindert de schaduw en stelt je in staat om de panelen dichter bij elkaar te plaatsen.

Factoren om rekening mee te houden

 • Dakrand veiligheid:
  Vermijd het plaatsen van zonnepanelen te dicht bij de dakrand. Windvlagen zijn krachtiger langs de rand, dus houd minimaal een halve meter afstand.
 • Hellingshoek en beschaduwing:
  Een lagere hellingshoek kan helpen om meer panelen op je dak te plaatsen, maar houd rekening met de potentieel lagere energieopbrengst per paneel.

Extra tips voor zonnepanelen op plat dak

 • Gebruik van consoles:
  Zonnepanelen worden met consoles in de gewenste hoek geplaatst.
 • Ballast voor stabiliteit:
  Consoles worden vaak verzwaard met ballast zoals zand of grind om ze te stabiliseren tegen windvlagen.
 • Eenvoudige installatie:
  Doorgaans is er geen steiger nodig voor de installatie op een plat dak, wat de installatie sneller en goedkoper maakt.

Bij Dakprofijt.nl zijn we toegewijd aan het leveren van topkwaliteit zonnepanelen en service. Of je nu je energierekening wilt verlagen, je bijdrage aan duurzaamheid wilt vergroten, of simpelweg onafhankelijker wilt zijn van het energienet, wij staan klaar om je te helpen met elke stap in het proces. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en laat ons je helpen de zonne-energietoekomst van je huis vorm te geven.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44