Hoeveel zonnepanelen passen op een plat dak? - Dak Profijt

Warmtefonds met 0% rente*

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Als je belangstelling hebt in het aanschaffen van je eigen zonnepanelen, dan is een van de eerste dingen die je moet bepalen voor hoeveel zonnepanelen je gaat. Welnu, hoeveel zonnepanelen nodig of wenselijk zijn in jouw situatie hangt af van een aantal factoren. Hieronder worden deze factoren beschreven. Daarna laten we zien hoe je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. In een persoonlijk adviesgesprek berekenen wij dit vrijblijvend voor je. Daarin kunnen we exact laten weten hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen.

Hoe bereken je het maximaal aantal zonnepanelen op een plat dak?

Zoals gezegd moeten zonnepanelen op een plat dak een stukje uit elkaar worden gezet. Zo zorg je ervoor dat de zonnepanelen elkaar niet beschaduwen. Dat is belangrijk, want een zonnepaneel in de schaduw geeft een veel mindere opbrengst.

Als je uitgaat van een ideale hellingshoek (van ongeveer 35 graden) en je gaat uit van een gemiddelde zonnepaneelgrootte van zo’n anderhalve vierkante meter, dan kun je erop rekenen dat je ongeveer 2,5 vierkante meter dakoppervlak per zonnepaneel nodig hebt.

Als je deze berekening volgt en je vervolgens vindt dat je meer zonnepanelen op je dak wilt plaatsen, dan kun je dit realiseren door de hellingshoek te verkleinen. Een lagere hellingshoek zorgt immers voor minder beschaduwing. Daardoor kun je je zonnepanelen dichter bij elkaar leggen en dus mogelijk ruimte creëren voor meer panelen. Per paneel gaat de opbrengst dan waarschijnlijk achteruit, maar de opbrengst van je dak als totaal kan hier hoger door worden.

Hoeveel zonnepanelen heb jij nodig?
Start jouw aanvraag

Houd de dakrand in de gaten

Bij het maken van een legplan van zonnepanelen op een plat dak is het ook belangrijk de dakrand nauwlettend in de gaten te houden. Het wordt namelijk afgeraden om je zonnepanelen tot aan de rand van je platte dak te plaatsen. Langs de rand van het dak zijn windvlagen namelijk een stuk krachtiger.

Over het algemeen wordt aanbevolen minstens een halve meter van de dakrand weg te blijven. Bovendien geldt dat hoe hoger je zonnepanelen reiken, hoe verder je van de dakrand moet werken. Uiteraard heeft dit invloed op de maximale hoeveelheid zonnepanelen die je op een plat dak kunt plaatsen.

Wat je nog meer moet weten over zonnepanelen op platte daken

Als je een huis hebt met een plat dak en je wilt op dit dak zonnepanelen laten plaatsen, dan is het belangrijk ook van de volgende informatie op de hoogte te zijn:

  • Met behulp van zogeheten consoles worden zonnepanelen in de gewenste hellingshoek (van rond de 35 graden) geplaatst.
  • Voor elk zonnepaneel is er één console nodig. De prijs van deze consoles ligt op ongeveer tien euro per stuk.
  • Consoles worden normaal gesproken gevuld of verzwaard met ballast. Denk hierbij aan zand, grind of stenen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat deze consoles met zonnepanelen van het dak kunnen waaien bij een harde windvlaag.
  • Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is normaal gesproken geen steiger nodig. De installatie kan daardoor sneller en dus goedkoper plaatsvinden.