Grote Dakprofijt logo label

06 september 2023

Laadpaaltechnologie: snelladen vs. normaal laden

Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen (EV’s) wordt de laadinfrastructuur steeds belangrijker. Een van de fundamentele keuzes die EV-eigenaren moeten maken, is de laadsnelheid. Moet je kiezen voor snelladen of normaal laden? In dit uitgebreide artikel onderzoeken we de technologie achter beide opties en helpen we je beslissen welke het beste bij jouw behoeften past.

Snelladen: De kracht van snelheid

Snelladen, ook wel bekend als DC-laden (gelijkstroomladen), biedt het voordeel van een aanzienlijk kortere laadtijd dan normaal laden. Dit is mogelijk dankzij hogere laadvermogens en speciale laadstations die gelijkstroom leveren aan je voertuig. Hier zijn enkele kenmerken van snelladen:

 • Hoge laadsnelheid: Snellaadstations kunnen vermogens tot 350 kW leveren, wat resulteert in aanzienlijke laadsnelheden. Je kunt vaak tot 80% van de batterijcapaciteit opladen in slechts 20-30 minuten, afhankelijk van je voertuigmodel.
 • Ideaal voor lange reizen: Snelladen is ideaal voor onderweg, vooral als je lange afstanden moet afleggen. Het minimaliseert de wachttijd tijdens tussenstops.
 • Geavanceerde koeling: Snelladers zijn uitgerust met geavanceerde koelsystemen om de batterijtemperatuur te regelen en de levensduur van de batterij te verlengen.
 • Kosten: Hoewel snelladen snel is, kan het duurder zijn dan normaal laden vanwege de hogere elektriciteitsprijzen bij snellaadstations.

Normaal Laden: De betrouwbaarheid van thuisladen

Normaal laden, ook bekend als AC-laden (wisselstroomladen), omvat het gebruik van standaard laadpunten die we in huizen en reguliere laadstations vinden. Hier zijn enkele aspecten van normaal laden:

 • Laadsnelheid: Normale laadstations leveren meestal vermogens tussen 3 kW en 22 kW, afhankelijk van het type aansluiting en de beschikbare stroom. Dit resulteert in langere laadtijden, meestal enkele uren tot een volle lading.
 • Ideaal voor thuisgebruik: Normaal laden is perfect geschikt voor thuisgebruik, waar je ’s nachts of gedurende lange periodes kunt laden zonder haast.
 • Kosten: Normaal laden is meestal goedkoper dan snelladen vanwege de lagere elektriciteitstarieven.
 • Batterijbehoud: Omdat normaal laden met lagere vermogens werkt, kan het gunstiger zijn voor de langdurige gezondheid van de batterij.

Welke te kiezen?

De keuze tussen snelladen en normaal laden hangt af van je persoonlijke behoeften en gebruikspatronen. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Thuisladen: Als je de mogelijkheid hebt om thuis te laden en dagelijks je voertuig oplaadt, is normaal laden vaak voldoende. Het is kosteneffectiever en beter voor de batterij.
 • Onderweg en lange reizen: Voor lange ritten en wanneer snelle oplaadmogelijkheden essentieel zijn, is snelladen de beste keuze.
 • Combinatie: Veel EV-eigenaren combineren beide methoden. Ze laden ’s nachts thuis op voor dagelijks gebruik en gebruiken snelladers voor lange reizen.

Uiteindelijk bieden zowel snelladen als normaal laden voordelen, en de keuze hangt af van je individuele behoeften en rijgewoonten. Het goede nieuws is dat de laadinfrastructuur voortdurend verbetert, waardoor EV-eigenaren meer flexibiliteit hebben dan ooit tevoren bij het opladen van hun voertuigen. Het maken van de juiste keuze is een cruciale stap in het optimaliseren van je elektrische rijervaring.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44