Levensduur van zonnepanelen in 2023 - Dak Profijt

Levensduur van zonnepanelen

Het aanschaffen van een aantal zonnepanelen en een bijbehorende omvormer is een investering. Aangezien je natuurlijk hoopt zo snel mogelijk deze investering terug te verdienen en er daarna zo lang mogelijk profijt van te hebben, is het cruciaal dat jouw zonnepanelen een lange levensduur hebben.

De levensduur van zonnepanelen staat op voorhand niet vast. Over het algemeen kan wel gesteld worden dat de kwaliteit van zonnepanelen steeds beter wordt en dat ook de levensduur toeneemt. Evenwel zijn er een aantal specifieke factoren waar de levensduur mede van afhangt. Hieronder lees je welke drie aspecten hierbij de grootste rol spelen.

Het type zonnepaneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen te koop. Meestal geldt dat hoe duurder een zonnepaneel is in de aanschaf, hoe beter deze presteert en hoe langer deze meegaat. Van de meest bekende soorten zonnepanelen hebben glas-glas-zonnepanelen de langste levensduur. Dit wordt ook wel bewezen door het feit dat je bij, bijvoorbeeld Sonnenstrom Fabrik, maar liefst dertig jaar prestatiegarantie op glas-glas-zonnepanelen krijgt.

Glas-glas-zonnepanelen gaan zo lang mee omdat de panelen aan beide kanten worden beschermd door een laag glas. Zo worden de zonnepanelen beschermd tegen natuurlijke (weers)invloeden. Het glas doet tegelijkertijd niets af aan de kracht van de inkomende zonnestralen.

De kwaliteit van de installatie

De levensduur van je zonnepanelen kan ook afhangen van de manier waarop deze zijn geïnstalleerd. In de ideale situatie is de montage natuurlijk perfect verlopen, waardoor de levensduur die in theorie voor een zonnepaneel staat ook daadwerkelijk gehaald wordt.

In de praktijk kunnen er echter fouten worden gemaakt bij het monteren van zonnepanelen. Zo kunnen de panelen niet stevig geïnstalleerd worden, kan er matige bekabeling worden gebruikt, kan de bekabeling foutief worden aangelegd en kunnen er fouten worden gemaakt bij het installeren van de aansluitingen en koppelingen.

Omdat het installeren van zonnepanelen een moeilijke (en gevaarlijke) klus is waarbij veel fout kan gaan, is het verstandig deze taak uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Doe zeker wel even onderzoek naar de organisatie die je daarvoor wilt inschakelen. Ga wat dit betreft altijd in zee met een gecertificeerde installateur, een die zich dus al ruimschoots heeft bewezen op dit gebied, zoals Dak Profijt. Dat maakt de kans op een perfecte installatie het grootst.

Ga voor zonnepanelen met
30 jaar garantie
Start jouw aanvraag

De mate van onderhoud

Tenslotte wordt de levensduur van je zonnepanelen beïnvloed door de manier waarop je deze onderhoudt. Probeer de zonnepanelen eens in de paar jaar te inspecteren. Mocht je namelijk onverhoopt een kleine beschadiging of een storing opmerken, dan kun je deze zo snel mogelijk (laten) oplossen. Met een beetje geluk voorkom je zo dat er een groter probleem ontstaat waardoor de verwachte levensduur van je zonnepanelen flink achteruit gaat.

Verder is het op zich niet zo dat je zonnepanelen moet schoonmaken. Zeker als je zonnepanelen gewoon diagonaal staan en wanneer het vaak genoeg regent, is veelvuldig reinigen niet nodig. Als je toch je zonnepanelen gaat schoonmaken, dan volstaat het meestal dit te doen met een natte doek – zonder schoonmaakmiddel dus.