Grote Dakprofijt logo label

01 juni 2023

Thuisbatterijen en noodstroom: voorbereid zijn op stroomuitval

Het belang van thuisbatterijen tijdens stroomuitval

Stroomuitval is vaak onverwachts en kan leiden tot ongemakken of zelfs risico’s. Met de toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden en andere onvoorziene gebeurtenissen, wordt de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet steeds meer op de proef gesteld. Hier speelt de thuisbatterij een cruciale rol in het bieden van een veilige en betrouwbare noodstroomvoorziening.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, vaak een energieopslagsysteem genoemd, slaat elektriciteit op voor later gebruik. Dit kan elektriciteit zijn van het net, maar ook van hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen. In geval van een stroomstoring kan de thuisbatterij automatisch inspringen om je huis van stroom te voorzien.

Hoe werken thuisbatterijen tijdens stroomuitval?

Wanneer het elektriciteitsnet uitvalt, schakelt een thuisbatterijsysteem onmiddellijk over naar de noodstroommodus. Dit gebeurt automatisch en bijna ogenblikkelijk, waardoor de continuïteit van de stroomvoorziening in je huis behouden blijft. Essentiële apparaten zoals koelkasten, verlichting, en medische apparatuur kunnen blijven functioneren.

De voordelen van thuisbatterijen bij noodsituaties

  1. Betrouwbaarheid: Thuisbatterijen bieden een stabiele stroomvoorziening tijdens uitval, waardoor je niet volledig afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
  2. Veiligheid: Ze zorgen ervoor dat kritieke systemen, zoals thuiszorgapparatuur en beveiligingssystemen, actief blijven.
  3. Comfort: Je kunt essentiële huishoudelijke apparaten blijven gebruiken, wat het ongemak van een stroomstoring aanzienlijk vermindert.
  4. Energie-efficiëntie: Bij gebruik in combinatie met zonne-energie kunnen thuisbatterijen helpen je energieverbruik te optimaliseren en de afhankelijkheid van het net te verminderen.

Installatie en onderhoud

De installatie van een thuisbatterij moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde professional. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat je systeem klaar is voor gebruik wanneer dat nodig is.

Een slimme stap naar energieonafhankelijkheid

Het investeren in een thuisbatterij biedt niet alleen gemoedsrust tijdens stroomuitval, maar het is ook een stap richting een duurzamere en zelfvoorzienende levensstijl. Met de technologische vooruitgang worden deze systemen steeds toegankelijker en betaalbaarder, wat ze tot een waardevolle aanvulling op elk modern huishouden maakt.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44