Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen? - Dak Profijt

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Hoe goed de opbrengst van je zonnepanelen straks is hangt grotendeels af van de keuzes die je maakt rond je aanschaf. In dit artikel gaan we daarom dieper in op zaken zoals de vraag: Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Het kopen van zonnepanelen is altijd een goede beslissing. Dit is namelijk een investering die je gemiddeld na zo’n zeven jaar terugverdient. De rest van de levensduur van je panelen verdien je er dus simpelweg aan. Misschien nog wel belangrijker is dat je het milieu een goede dienst bewijst met de aanschaf van zonnepanelen voor op het dak van je woning.

Het type zonnepaneel

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Welk type het meest geschikt voor je is hangt mede af van je budget en de grootte van je dak. Over het algemeen geldt dat hoe duurder een zonnepaneel is, hoe beter deze presteert en hoe langer deze meegaat. Houd bij aanbieders van zonnepanelen vooral deze opbrengstcapaciteit (in Wattpiek) en levensduur in de gaten. Voor een langdurig goed rendement is het verstandiger voor een zo goed mogelijke zonnepaneel te kiezen, zelfs al is het investeringsbedrag daardoor iets hoger.

Het aantal benodigde zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen is ook iets dat op voorhand bepaald moet worden. Bereken daarvoor hoeveel zonnepanelen nodig zijn om aan je jaarlijkse behoefte aan elektriciteit te voldoen. Op basis daarvan bepaal je het aantal.

Bedenk je hierbij ook of er grote veranderingen in je huishouden of in de elektrische apparatuur die je bezit zullen plaatsvinden in de nabije toekomst. Het aantal te bestellen zonnepanelen kun je beter naar boven afronden dan naar beneden

De opstelling van je panelen

Wanneer je een woning hebt met een schuin dak, dan heb je doorgaans één of twee mogelijkheden om je zonnepanelen op te stellen. Het meest ideaal is als ze op het zuiden worden gericht. Zuidoost en zuidwest zijn ook zeker niet slecht. Heb je een huis met een plat dak, dan kun je de opstelling in principe zelf bepalen, al dien je nog wel te letten op mogelijke obstakels die (ongewenste) schaduw veroorzaken.

Start je zonnepanelen aanvraag

Terugleververgoeding energieleveranciers

Het financiële voordeel van de aanschaf van zonnepanelen schuilt ‘m mede in de terugleververgoeding die je krijgt van je energieleverancier. Deze vergoeding krijg je voor het ‘terugleveren’ aan het elektriciteitsnet van energie die je opwekt maar niet zelf gebruikt. Verschillende energieleveranciers hanteren hier verschillende vergoedingen voor. Uiteraard kun je als eigenaar van zonnepanelen het best aangesloten zijn bij een leverancier die je een gunstige vergoeding betaalt.

De installatie

De installatie van je zonnepanelen, je omvormer en eventueel een slimme meter is een cruciale gebeurtenis in het hele proces. Gebeurt deze installatie namelijk niet zoals het hoort, dan is het rendement van je panelen straks mogelijk minder goed. Een ondeugdelijke installatie kan verder zelfs mogelijk gevaarlijke situaties opleveren.

Subsidieregelingen

Tenslotte is het slim om rond het aanschafmoment even goed te onderzoeken of er subsidieregelingen zijn waarvan je kunt gebruikmaken. Landelijke subsidie bestaat momenteel niet, maar sommige gemeenten verstrekken wel subsidies over de aanschaf van zonnepanelen. Controleer dus grondig of jouw gemeente dit ook doet. Vergeet daarnaast niet in het jaar na de aanschaf de btw over je investering terug te vragen bij je belastingaangifte. Dat zijn de dingen waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen.