Wat kosten zonnepanelen? - Dak Profijt

Plan een gratis adviesgesprek

Wat kosten zonnepanelen?

Dat het verstandig is te investeren in zonnepanelen staat buiten kijf, maar wat kosten zonnepanelen eigenlijk. De meeste mensen hebben de gedane investering in hun zonnesysteem na een jaar of 4/5 terugverdiend. Zonnepanelen hebben echter een levensduur van ruim dertig jaar. Er zijn dan dus nog vele jaren waarin u simpelweg verdient aan uw zonnepanelen. Financieel experts zien het rendement van deze investering als een positieve rente van vier procent. Dat is uiteraard stukken hoger dan spaarrekeningen momenteel te bieden hebben.

 

Evenwel blijft de investering die u in het begin moet doen een redelijk forse. Het is daarom maar al te interessant om te weten wat zonnepanelen nu eigenlijk kosten. Om dat te weten te komen dien u uw eerst bewust te zijn van de factoren waar deze kosten van afhangen. We leggen u dit uit in de volgende alinea.

Van deze factoren hangen de kosten van uw zonnesysteem af

De kosten van uw zonnesysteem (dat zonnepanelen, een omvormer, bekabeling, aansluitingen en monitoringsapparatuur bevat) hangen van de volgende aspecten af:

  • Het aantal zonnepanelen dat u op uw dak laat plaatsen. Hoe meer panelen u bestelt, hoe hoger het bedrag wordt.
  • Het type zonnepanelen waar u voor kiest. Deze bestaan namelijk in verschillende soorten. Over het algemeen wordt aangeraden voor de duurdere en betere varianten te kiezen. Deze leveren u een hogere opbrengst en een langere levensduur.
  • De keuzes die u maakt wat betreft de omvormer, de bekabeling, de monitoringsapparatuur en de aansluitingen.
  • Eventuele extra functionaliteiten zoals een power-optimizer, een accu of micro-omvormers.
  • De manier van installatie. Zelf installeren is natuurlijk goedkoper, maar in feite is het beter dat u dit uitbesteedt aan een externe specialist.

Dalende trend

Als het op zonnepanelen aankomt is er al jarenlang een duidelijke trend zichtbaar in de prijzen. Deze trend is – gelukkig voor de consumenten – dalend, dus zeer positief. In de afgelopen tien jaar zijn de aanschafkosten voor een partij zonnepanelen zelfs dik gehalveerd. De laatste jaren gaat de daling wel iets minder snel. Toch lijkt het erop dat de prijsdaling nog wel even doorgaat. Bovendien ligt het in de lijn der verwachting dat aanvullende zaken zoals omvormers en accu’s de komende jaren goedkoper kunnen worden.

Start uw aanvraag van zonnepanelen

  • U bespaart gemiddeld:
    €1500,-
    per jaar

0% BTW op zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. De btw gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. U hoeft de btw dus niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Minder administratie voor u

Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, hoeft u bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt u heel veel werk. Het kabinet hoopt hiermee dat de maatregel meer particulieren stimuleert om zonnepanelen te nemen.