Grote Dakprofijt logo label

26 juni 2024

Zonnepanelen: 95% tevredenheid en minder zorgen over energie

Tevredenheid met zonnepanelen onder consumenten bereikt 95 procent

Bijna alle consumenten die zonnepanelen hebben laten installeren, zijn tevreden met hun keuze: maar liefst 95 procent geeft aan tevreden te zijn met hun zonnepanelen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 7 op de 10 eigenaren van zonnepanelen zich minder zorgen maken over hoge energierekeningen.

Dit is gebleken uit een onderzoek van Motivaction, uitgevoerd onder meer dan 1.000 Nederlanders in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Het onderzoek toont aan dat huishoudens met zonnepanelen, warmtepompen en goede woningisolatie minder bezorgd zijn over hun energiekosten; minder dan een derde maakt zich hierover zorgen.

Verduurzaming als structurele oplossing

Niet alleen huishoudens met hogere inkomens ervaren minder zorgen over hun energierekening door verduurzaming, ook huishoudens met lagere inkomens profiteren hiervan. Huishoudens met een minimuminkomen die zonnepanelen hebben, geven zelfs vaker dan gemiddeld aan dat ze zich minder zorgen maken over de energiekosten (82 procent versus 71 procent).

Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE, stelt: “Verduurzaming is de meest structurele oplossing voor een betaalbare en voorspelbare energierekening. Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en elektrische auto’s bieden grip op de energiekosten. Het is bemoedigend dat dit de zorgen van mensen vermindert. Het is cruciaal dat verduurzaming voor iedereen toegankelijk wordt.”

Hoogste tevredenheid bij zonnepaneelbezitters

Consumenten met zonnepanelen zijn het meest tevreden over hun investering: 95 procent is tevreden. Ter vergelijking, 91 procent van de eigenaren van een volledig elektrische auto, 90 procent van degenen met woningisolatie en 85 procent van de eigenaren van warmtepompen delen deze tevredenheid.

Zowel huiseigenaren als huurders tonen bijna evenveel tevredenheid over hun zonnepanelen, respectievelijk 96 procent en 93 procent.

Trots op eigen energieopwekking

Uit het onderzoek blijkt verder dat 94 procent van de zonnepaneelbezitters het prettig vindt om hun eigen energie op te wekken, en 92 procent doet dit om de energiekosten te verlagen. Bovendien is 76 procent trots op hun zonnepanelen. Vrijwel alle eigenaren zouden anderen aanraden om ook zonnepanelen aan te schaffen.

Als ze opnieuw de keuze zouden moeten maken, zou 80 procent weer voor zonnepanelen kiezen, terwijl slechts 5 procent aangeeft dit niet te zullen doen. 15 procent weet het niet zeker. Voor ongeveer de helft van de kopers was financiële steun van de overheid een belangrijke factor bij de aanschaf van hun zonnepanelen.

Door deze bevindingen wordt duidelijk dat zonnepanelen niet alleen bijdragen aan duurzaamheid, maar ook significant bijdragen aan het verminderen van financiële zorgen onder consumenten.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44