Zonnepanelen huren of kopen? - Dak Profijt

Warmtefonds met 0% rente*

Zonnepanelen huren of kopen?

Wanneer je ervoor kiest zonnepanelen op het dak van je huis te laten monteren, dan bewijs je sowieso het milieu een goede dienst. Met je zonnepanelen wek je immers zelf energie op. Deze energie wordt vervolgens omgezet in stroom die je meteen zelf kunt gebruiken. Bij dit proces wordt geen CO2 uitgestoten, iets dat anders is als je stroom van het elektriciteitsnet haalt.

Als jij ook van plan bent zonnepanelen op het dak van je woning te laten plaatsen, dan heb je de keuze tussen zonnepanelen huren of kopen. Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Toch valt er een duidelijke winnaar aan te wijzen. Hieronder lees je welke aspecten bij deze keuze een rol kunnen spelen.

Kosten

De aanschafkosten van een aantal zonnepanelen met een bijbehorende omvormer en bekabeling zijn niet mals. Dit kost je minstens een paar duizend euro. Zo is het huren van zonnepanelen in het leven geroepen. Wanneer je gaat voor huren, dan betaal je normaal gesproken maandelijks een bepaald bedrag. Dat heeft als voordeel dat je geen grote begininvestering hoeft te doen. Echter heeft dit als nadeel dat je geen recht heb op de gunstige btw-teruggave. Dak Profijt heeft het beste van twee werelden gecombineerd met zonnepanelen zonder eigen investering.

Keuze type zonnepanelen

Wanneer je je eigen zonnepanelen koopt, dan kun je natuurlijk zelf het type zonnepaneel kiezen dat je op je dak wilt. Deze keuze kun je dan mooi afstemmen op de grootte van je dak en je financiële situatie. Als je zonnepanelen huurt, dan heb je deze keuze meestal niet. Je moet het dan simpelweg doen met de zonnepanelen die de verhuurder levert.

Zonnepanelen met óf zonder eigen investering
Start jouw aanvraag

Belastingvoordelen

Het kopen van zonnepanelen biedt als voordeel dat je in het jaar na de aanschaf de over de zonnepanelen betaalde btw van je belastbare inkomen mag aftrekken. Als huurder van zonnepanelen heb je dit voordeel niet, want je hebt de panelen niet daadwerkelijk aangeschaft.

Eigenaarschap

Als je zonnepanelen koopt, dan ben je logischerwijs eigenaar van deze panelen. Dit kan de nodige voor- en nadelen met zich meebrengen. Enerzijds kan het prettig zijn dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt over de staat van je zonnepanelen, maar aan de andere kant moet je eventuele schoonmaakkosten en reparatiekosten zelf betalen. Huur je zonnepanelen, dan betaal je deze kosten niet los. Die zitten dan al in de huur inbegrepen.

Woningwaarde

Een groot voordeel van het kopen van zonnepanelen is tenslotte dat je de waarde van je woning hiermee verhoogt. Zeker als je van plan bent je woning binnen afzienbare tijd te verkopen is dat iets om rekening mee te houden. Nieuwe zonnepanelen en een nieuwe omvormer zorgen voor een duidelijke waardestijging. Als huurder van zonnepanelen heb je dit voordeel niet. De koper van je huis zal dan het huurcontract moeten overnemen. Wil deze dat niet, dan dient het contract beëindigd te worden en worden de zonnepanelen weggehaald.

Conclusie

Kopen is beter dan huren

In bijna alle gevallen is het beter om zonnepanelen te kopen in plaats van huren. Als je dit niet in één keer kan betalen, dan kun je kiezen voor zonnepanelen zonder eigen investering. Dan krijg je immers dezelfde belastingvoordelen. Die krijg je niet bij huren. Er is slechts één situatie wanneer het huren van zonnepanelen gunstiger is. Dat is als je de zonnepanelen niet in één keer kunt betalen en niet in aanmerking komt voor een financiering.

Zonnepanelen kopen