Grote Dakprofijt logo label

17 februari 2021

Zonnepanelen plaatsen

Het laten installeren van nieuwe zonnepanelen is typisch een klus voor professionele monteurs van bedrijven als Dakprofijt, vanwege de complexiteit en mogelijke gevaren. Het is essentieel om te verifiëren of je dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen, een effectief legplan te hebben, en specialistische kennis te bezitten voor de installatie van de omvormer en de bekabeling. We raden daarom sterk aan deze taak over te laten aan een gecertificeerd bedrijf zoals Dakprofijt.

Ook al besteed je de installatie uit, het is toch interessant om te begrijpen hoe het proces verloopt en hoe je de beste resultaten kunt behalen. Jouw nieuwe zonnepanelen hebben immers een significante invloed op je energieverbruik en de waarde van je woning. Hier volgt een overzicht van belangrijke overwegingen bij het plaatsen van zonnepanelen.

Het installatieproces van zonnepanelen:

  • Oriëntatie van het dak: De ideale richting is zuidelijk, maar zuidwestelijk of zuidoostelijk werkt ook goed. Oostelijke en westelijke oriëntaties zijn ook geschikt.
  • Type dak: Voor platte daken plaatsen we de panelen in een hoek van ongeveer 35 graden. Bij schuine daken volgen we de hoek van het dak.
  • Aantal en plaatsing van de panelen: Het is slim om ruimte vrij te houden voor toekomstige uitbreiding.
  • Aansluitwijze: Serieel schakelen is een optie, maar meerdere afgezonderde strings zijn geschikt als sommige panelen vaak in de schaduw liggen.
  • Integratie in het dak: Dit kan het brandgevaar verminderen en zorgt voor betere prestaties door ventilatie.
  • Plaatsing ten opzichte van dakranden: Zorg dat panelen niet te dicht bij de randen en nok liggen om risico’s bij storm te verminderen.

Omvormer, bekabeling en meterkast:

Naast de zonnepanelen is er ook de omvormer, die de opgewekte energie omzet in elektriciteit voor eigen gebruik of levering aan het net. Je meterkast moet geschikt zijn voor deze energielevering, met een terugdraaiende teller. Gebruik voor de bekabeling van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast stevige en dikke kabels om de kans op storingen en schade te minimaliseren.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44