Zonnepanelen plaatsen - Dak Profijt september 2023

Zonnepanelen plaatsen

Het plaatsen van nieuwe zonnepanelen is een klus die je normaal gesproken uitbesteedt aan een bedrijf met professionele monteurs, zoals Dak Profijt. Deze installatieklus kan namelijk zwaar en gevaarlijk zijn. Bovendien moet je kunnen vaststellen of je dak stevig genoeg is voor het gewicht van de zonnepanelen, is het cruciaal dat je een goed legplan opstelt en is er veel specialistische kennis vereist voor het aanbrengen van de omvormer en de bekabeling. Wij adviseren dan ook altijd dit door een gecertificeerd bedrijf te laten doen. Dak Profijt heeft alle benodigde certificeringen.

Ook al besteed je de plaatsing van nieuwe zonnepanelen uit, dan nog is het natuurlijk wel interessant om te weten hoe dit in z’n werk gaat en hoe de beste resultaten behaald worden. Je nieuwe zonnepanelen hebben immers een forse invloed op je energieverbruik en zelfs op de waarde van je woning. Lees daarom verder om te weten wat belangrijk is om te weten over het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen laten plaatsen
Start jouw aanvraag

Het plaatsen van de zonnepanelen zelf

Voordat we kunnen beginnen met zonnepanelen plaatsen op het dak van je woning moet er eerst een doordacht plan van aanpak gemaakt worden. Er zijn namelijk diverse zaken waarop gelet moet worden. Denk hierbij maar aan de volgende factoren:

 

  • Naar welke richting is het dak van je huis opgesteld? Ideaal is een dak dat op het zuiden is gericht. Een dak op het zuidwesten of het zuidoosten is ook zeer goed. Andere geschikte opties zijn het oosten en het westen.
  • Gaat het om een plat dak of een schuin dak? Als het een plat dak betreft, dan dienen de zonnepanelen in een hoek van ongeveer 35 graden te worden gelegd. Bij een schuin dak wordt simpelweg de hoek van het dak gevolgd.
  • Het aantal zonnepanelen en de manier van plaatsing op het dak. Hierbij kan het verstandig zijn ruimte over te houden om er in de toekomst nog meer panelen bij te plaatsen.
  • De wijze van aansluiting. Zo kunnen zonnepanelen serieel geschakeld worden, terwijl een aansluiting in meerdere afgezonderde strings ook mogelijk is. Deze laatste optie is vooral geschikt als één of enkele zonnepanelen vaak minder presteren doordat ze bijvoorbeeld in de schaduw liggen.
  • Laat je de zonnepanelen als het ware in het dak integreren, of laat je ze een stukje van het dak af plaatsen? Kies je voor de laatstgenoemde mogelijkheid, dan kan het brandgevaar worden verminderd. Bovendien hebben de zonnepanelen dan ventilatieruimte. De panelen worden zo op hete dagen minder warm, waardoor ze beter presteren.
  • Zorg dat de zonnepanelen niet te dicht bij de randen en de nok van het dak worden geplaatst. Dit vergroot namelijk het gevaar dat de panelen loskomen tijdens een storm.

Omvormer, bekabeling en meterkast

Met alleen het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak ben je er nog niet. Een zonnepaneelsysteem komt bijvoorbeeld altijd met een zogeheten omvormer. Dit is een apparaat dat de door zonnepanelen opgewekte energie ‘omvormt’ tot elektriciteit om zelf te gebruiken of om te leveren aan het elektriciteitsnet.

Aangezien je met zonnepanelen elektriciteit levert aan het net is het cruciaal dat je meterkast hierop is voorbereid. Hoe dan ook dien je een meterkast te hebben met een teller die terug kan lopen. Tenslotte verdient de bekabeling van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast aandacht. Hierbij is het aan te raden gebruik te maken van kabels die dik en stevig genoeg zijn. Dit verkleint de kans op bijvoorbeeld storingen en schade aanzienlijk.