Grote Dakprofijt logo label

21 november 2023

Kosten van zonnepanelen per m2

Het aanschaffen van een zonnesysteem (waarvan zonnepanelen, een omvormer, een apparaat dat de boel monitort, bekabeling en aansluitingen deel van uitmaken) is een flinke investering. Als je een investering van een dergelijke grootte doet, dan is het uiteraard zinvol om precies te weten waar je het over hebt. Bovendien probeer je waarschijnlijk het beste rendement uit je investering te halen. Om dat te kunnen bereiken zul je onder meer op de hoogte moeten zijn van de kosten van zonnepanelen per m2. Hieronder lees je waarom en in welke gevallen het handig is over deze informatie te beschikken.

Waarom is het slim de prijs per vierkante meter te berekenen?

Wanneer je zonnepanelen met elkaar aan het vergelijken bent, dan let je waarschijnlijk onder meer op het Wattpiek vermogen dat elk type zonnepaneel per stuk kan leveren. Echter, het kan verstandiger zijn om meer aandacht te besteden aan de verwachte (maximale) opbrengst per vierkante meter paneel. Dit omdat als je de opbrengst per vierkante meter weet, je dan ook weet wat een zonnepaneel per vierkante meter kost. Niet alle zonnepanelen hebben namelijk dezelfde afmetingen. De werkelijke prijs kun je dan ook het best op deze manier boven tafel krijgen.

Zijn de opbrengsten en kosten van zonnepanelen per m2 belangrijk?

Soms. Voordat je voor een bepaald type zonnepaneel kiest, is het aan te raden je te verdiepen in zowel de kosten per paneel als de kosten per vierkante meter. Dit geldt vooral als je een dak hebt van bescheiden omvang. Als het dak namelijk zo klein is dat je hier niet het gewenste aantal zonnepanelen op kwijt kunt, dan wordt het zaak zo efficiënt mogelijk met de beperkte ruimte om te gaan. In dat geval ligt het voor de hand dat je aanstuurt op het kopen van zonnepanelen die een zo hoog mogelijke opbrengst per vierkante meter hebben.

Tijdens een adviesgesprek is dit een van de belangrijkste aspecten waar we naar kijken.

Vergeet niet op kwaliteit en garanties te letten

De kosten en opbrengsten van zonnepanelen per vierkante meter zijn zoals gezegd belangrijk, maar in veel gevallen niet het belangrijkste. Dat wil zeggen dat je andere facetten die bij het aanschaffen van zonnepanelen komen kijken zomaar kunt negeren. Want of je nu inzet op een zo hoog mogelijke opbrengst per m2 of zo laag mogelijke kosten per vierkante meter; bij zonnepanelen geldt dat de kwaliteit enorm belangrijk is.

De kwaliteit van zonnepanelen bepaalt voor een groot deel de maximaal haalbare opbrengst ervan. Bovendien zegt de kwaliteit veel over de levensduur. Zonnepanelen met een lange levensduur zijn hoe dan ook interessant, want die maken je investering al snel veel rendabeler. Let wat dat betreft zeker op informatie over levensduur en garanties tijdens je zoektocht.

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Besparen met je eigen panelen

Doe de gratis dakscan

Grote Dakprofijt logo label
Twee zonnepanelen met afbeelding in logo
Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Telefoon icoon

085 130 85 44